بارش فکری چیست؟ 7 نکته برای بارش فکری کارآمد - میترا آرمان - رشدفردی و رشدشغلی
بارش فکری چیست؟ 7نکته برای بارش فکری کارآمد

بارش فکری چیست؟ 7 نکته برای بارش فکری کارآمد

بارش فکری همان خیالپردازیست، روشی که به ذهن اجازه می دهیم ایده هایی تازه بیافریند. بیشتر کارهایی که هر روز به آن ها مشغول هستیم گاهی تکراری و بی ثمر به نظر می رسند، محصولی را تولید می کنیم که شبیه آن را دیگران تولید می کنند و خوب می فروشند. فیلمنامه ای را می نویسیم که احتمالا شبیه آن مدت ها پیش در باشگاه فیلمنامه ثبت شده است.

آیا بهتر است دست از کار بکشیم؟ یا منتظر ایده هایی باشیم که فقط و فقط به ذهن خودمان رسیده و هیچ کسی در کره زمین به آن فکر نکرده است؟ حقیقت این است که هیچ وقت آن روز نمی رسد. بنا به قوانین احتمالات حتما یک نفر در گوشه ای از دنیا به همان چیزی فکر می کند که شما اکنون دارید به آن فکر می کنید. خب پس باید چه کار کنیم؟

بارش فکری یک روش برای برانگیختن خلاقیت در یک گروه است برای چه موردی استفاده می شود؟ امروزه آن چه اهمیت دارد این است که چگونه چیزی را خلاقانه تر از رقبا ارائه بدهیم؟ چگونه در پروژه ی خودمان ارزش های جدیدی همسو با جامعه خلق کنیم؟ چگونه سرعت دسترسی را بالا ببریم؟ چگونه کیفیت بهتری داشته باشیم؟ از همه مهمتر اینکه پس از یک بارش فکری صحیح دست به اقدام بزنیم و در میدان اصلی آن را آزمون کنیم.

قبل از بارش فکری چه مواردی را باید بدانیم؟

برای برگزاری یک جلسه پربازده بارش طوفان فکری لازم است به چند سوال پاسخ بدهیم و یک نگاه مشخصی نسبت به موضوع داشته باشیم.

۱- چه وضعیتی هست؟

بررسی کنید که شرایط موجود شما چگونه است؟ می توانید با جستجو در صفحات گوگل درباره موضوع مورد نظر اطلاعاتی بدست آورید یا پرسشنامه هایی تنظیم کنید و از اطرافیان نظر خواهی کنید.

۲- چه می شود اگر؟

گاهی به این نتیجه می رسیم که ایده ای قبلا کارشده و چرا باید دوباره ارائه شود. از زاویه ی دیگری به موضوع نگاه کنید و برای آن آینده ای جدید را تصور می کند و به دنبال امکان های مختلف باشید.

۳- چه چیزی شگفت آور است؟

چه چیزی درباره ایده شما شگفت انگیز است، چه مشکلی را می تواند حل کند؟ ناحیه با حداکثر تاثیرگذاری را پیدا کنید.

۴- چه چیزی جواب می دهد؟

حالا به این فکر کنید که  وارد بازار شوید. زمان گام نهادن به واقعیت است.​

بارش فکری چه زمانی آغاز می شود؟

رایج ترین سوالی که در جلسات طوفان فکری پرسیده می شود : چه می شد اگر … ایده هایی که بدون توجه به سوال های مطرح شده مطرح می شود بدون ذهنیت درست و واقع بینی دیر یا زود بی اثر می شوند.

بیشتر اوقات بارش فکری یا طوفان فکری فقط در جلسه ها روی می دهد. به صورت زبانی یا نوشتن چند برگه کاغذ بایگانی می شود و مدیریت دوباره از آماده ترین راه حل های در دسترس و بدون ریسک استفاده می کند.

چرا بارش فکری
 ریسک پروژه تان را 
کاهش می دهد؟

چرا بارش فکری ریسک پروژه تان را کاهش می دهد؟

چگونه می توانید بدون ایده های جدید به نوآوری و خلاقیت دست بزنید؟ در بارش فکری ایده هایی گفته می شود که ارزش جدیدی خلق می شود. شما با بسیاری از اندیشه های جدید آشنا می شود که می تواند ریسک پروژه را کاهش دهد.

بارش فکری مرحله ای اساسی در فرایند تفکر طراحی است، در گروه ها و تیم ها بارش فکری ایجاد می کنید تا بتوانید قدرت دیدگاه ها و تجربه های متفاوت را به کار بگیرید و از هوش جمعی بهره مند شوید.

قرار نیست جلسه های طوفان فکری فقط و فقط در ابتدای مسیر تشکیل شود و تمام. بارش فکری ابزاری ست که همیشه به کار شما می آید و فرآیندی تکرارپذیر است که می توانید برای اندیشه های خلاقانه با توان بالا برای خلق ارزش های جدید استفاده کنید.

پیگیری بارش فکری با مشارکت افراد جدید، دیدگاه های جدید، محرک های جدید به رشد تصاعدی نوآوری پیرامون موضوع پروژه کمک می کند.در به هم ریختگی هایی که بعد از جلسه خوب بارش فکری به جا می ماند، مواد خام برای چندین مدل مفهومی نوآورانه وجود دارد.​

بارش فکری موفقیت آمیز باید به شما کمک کند جایگزین های محتمل زیادی خلق کنید که در نهایت به انتخاب چند مورد برای توسعه بیشتر منجر شود.

فرایند بارش فکری موفقیت آمیز مانند نمایش آتش بازی است. مردم در کنار غریبه ها بر روی زیراندازی می نشینند. ابتدا آرامش است و سپس انفجار. به نظر می رسد که هر انفجار، انفجارهایی دیگری را سبب می شود، و فردایش که خورشید طلوع می کند، به هم ریختگی هایی که باید جمعشان کرد پدیدار می شوند.

۷ نکته برای بارش فکری کارآمد

۱- افراد صحیح زمانی بارش فکری موثر اتفاق می افتد که گروهی کوچک برای آن تشکیل دهید:

افرادی که از وضعیت پروژه اطلاع دارند و ملاحظه های مختلف دست و پای آن ها را نبسته است. اگر افرادی هستند که می خواهید صرفا درگیرشان کنید تا از حمایتشان نسبت به پروژه در مرحله ای دیگر بهره مند شوید، بنابراین باید یک جلسه بارش فکری مخصوص این افراد تشکیل دهید، نه اینکه بارش فکری عظیمی راه بیندازید. حداکثر تعداد عملی دوازده نفر است، و گروه احتمالا باید برای برخی از بخش های یک جلسه نیم روزه یا یک روزه به گروه های کوچک تری تقسیم شود.

حتی می توانید پیش تر بروید: نظرتان در مورد دعوت افرادی از بیرون برای جلسات چیست؟ شاید مشتری ها؟ چندین جلسه با گروه های کوچک تر ارزشمندتر از یک جلسه واحد بزرگ خواهد بود.

۲- چالش صحیح

تیم بارش فکری باید بر روی چالشی که به طور واضح بیان شده تمرکز کند.اغلب گنجاندن عناصر کلیدی دستور کار طراحی نیز مفید است.

۳- ساختار فکری صحیح

برای بارش فکری به طرزفکر آفریننده نیاز دارید نه منتقد. برای پیش برد مسیر ساختن و نه خراب کردن و سرکوب کردن می توانید چند ایده ی جدید را عملی کنید.

  • جلسه طوفان فکری را خارج از محیط کاری برگزرا کنید.
  • داستان تعریف کنید، مثلا داستانی از موفقیت های قبلی که مرتبط با موضوع پروژه شماست.
  • ویدئویی هیجان انگیز چاشنی کار کنید. مثلا یک مشتری از مشکل خودش با زبانی شاده می گوید.

در تمامی موارد ، باید گفت و گوها چارچوب مشخصی داشته باشند:

  • در آن واحد یک نفر صحبت کند.
  • ارزیابی ایده را بعدا انجام دهید.
  • پرحرفی ممنوع! مثلا ۳۰ثانیه برای هر ایده
  • ایده های دیگران را کامل تر کنید
  • کارتان را با طرح ها و آدمک هانشان دهید 
  • خوش باشید

۴- همدلی صحیح 

پرسونای مشتری را بشناسید، بدانید چه کسی ست؟ از کجا می آید؟ به چه چیزهایی اهمیت می دهد؟

۵- الهام صحیح 

افراد از طریق افراد الهام می گیرند.

برای یک جلسه موفقیت آمیز بارش فکری، اعضای گروه باید به پروژه اهمیت بدهند. یعنی بهتر است بدانند که ایده هایشان چقدر اهمیت دارد بنابراین هزینه انسانی آن را نشان دهید.

۶- محرک های صحیح

اگر تنها یک مشخصه باشد که موجب موفقیت یا شکست جلسه بارش فکری بشود، آن پرسش هایی ست که برای بیرون کشیدن ایده های جدید از مشارکت کنندگان استفاده می شود. ما به به ابن ها «پرسش های برانگیزاننده » می گوییم. آماده سازی جلسه بارش فکری شامل آماده سازی مجموعه ای از پرسش های برانگیزاننده است که با ترتیبی سازنده و مفید چارچوب بندی شده اند. پرسش های برانگیزاننده به جای آنکه بیانگر چالش های خارج از چارچوب یا رویاپردازانه باشند، چارچوبی را که در آن بازی می کنید تعریف می کنند و توجه را به جنبه ای مشخص معطوف می نمایند.

  • از نقل قول ها و داستان های تسهیل کننده استفاده کنید.
  • پیش فرض های خود را زیر سوال ببرید.

7- پیگیری صحیح 

تحلیل زنجیره ارزشتان باید به شما در انجام این کار کمک کند. چگونه محصولات و خدمات پیشنهادی شما به صورت فیزیکی به بازار منتقل می شود؟اطلاعات چگونه جریان می یابند؟جریان مالی چگونه است؟سپس خودتان را برای رسیدن به سناریویی جایگزین برای هر کدام، به چالش بکشید.

  • حالت های افراطی را بررسی کنید.
  • اینکه هر کس چه کاری انجام می دهد را تغییر دهید.
  • سناریوها و روندهای فناوری را بررسی کنید.

منبع: برای نوشتن این بلاگ از کتاب «تفکر طراحی در کسب‌وکار» نوشته «جین لیدکا، تیم اگیلوی» مترجم «مرتضی خضری‌پور» کمک گرفتیم.

​​این بلاگ به سفارش سایت میترا آرمان تهیه شده و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است​.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید