اگر از اینکه کارها به شیوه ای درست و بی نقص انجام نمی شود کلافه اید؟ اگر کار جدیدی شروع می کنید اما در قدم های اول متوقف می شوید و با خودتان می گویید بعدا اقدام می کنم؟ اگر از اینکه استراحت کنید استرس می گیرید؟ احتمالا به تله کامل گرایی افتاده اید.
کمال گرایی یعنی چه؟
کامل گرا یا همان کمال گرا (Perfectionism) می خواهد همه ی کارها بی نقص انجام شود، او نتیجه ی تلاش های خودش و دیگران را با استانداردهای بالایی ارزیابی می کند و در آخر راضی هم نیست. اگرچه داشتن استانداردهای بالا نقطه ضعف نیست، اما فرد کامل گرا، در این فرآیند، ضررهای بسیاری به خود یا اطرافیانش وارد می کند.
چرا هرچقدر تلاش می کنم به هدفم نمی رسم؟
کامل گراها زیاد تلاش می کنند اما کمتر به دستاوردهای دلخواهشان دست پیدا می کنند. فردی که می خواهد کارش بی نقص باشد، چشمش را به کارهایی که می تواند انجام بدهد هم می بندد. او نگران کارهایی ست که نمی تواند انجام دهد، بنابراین وقت بیشتری را با چرخیدن دور و بر هدف اصلی هدر می دهد.
کمال گرا شروع نمی کند او فکر می کند به اندازه کافی دانش ندارد، پس سراغ کلاس های بیشتر، کتاب های بیشتر و هر چیز بیشتری می رود که احساس می کند به شروع پرقدرت و بی نقصش کمک خواهد کرد.
چرا به تله کامل گرایی می افتیم؟
کمال طلبی می تواند دلایل بسیاری داشته باشد، اما اینجا به مهم ترین آن ها اشاره می کنیم.
- والدین کامل گرا برای اینکه فرزندی بی نقص تربیت کنند ، او را تحت فشار قرار می دهند. تلاش هایش را نادیده می گیرند. او را به کلاس های متنوع می فرستند.
- جامعه به ما اجازه اشتباه کردن نمی دهد و اگر خطایی از ما سربزند ما را سخت تنبیه می کند.
- سیستم آموزشی، تک تک ما را با هم مقایسه می کند و از ما می خواهد نمره ی بیست بگیریم. رتبه اول کنکور را بدست بیاوریم و …
- شبکه های اجتماعی که ملاک محبوبیت افراد را تعداد بالای فالوور می داند به ما سفرهای جذاب، سبک زندگی شاد و بی نقص را نشان می دهد.
- شخصیت هایی که در سینما و تلویزیون به عنوان نمونه ای بی نقص از پدر، مادر و فرزند یا روابط عاطفی و شغلی ارائه می دهد.
چگونه کامل گرایی به شما آسیب می زند؟
از آنجایی که کامل گراها، برای بهترین بودن، زیاده از حد تلاش می کنند انرژی روانی شان تخلیه می شود، زمان بیشتری را تلف می کنند، و کم کم در روابط خود با دیگران دچار مشکل شده و ممکن است تنها بمانند.
کامل گرا می ترسد که مورد قضاوت قرار بگیرد یا کسی از او انتقاد کند، در جمع، فکرشان مشغول این است که دیگران چه نظری درباره او دارند. گاهی حرف و قضاوت مردم بیش از اندازه برایشان اهمیت پیدا می کند.
در سبک جدید فرزندپروری، والدین کمال گرا به شدت روی فعالیت های درسی، تفریحی و عاطفی آن ها نظارت کرده و وقت آزادی برای او نمی گذارند.
افراد کمال طلب کمتر در بازی ها شرکت می کنند، آن ها می ترسند اگر شکست بخورند نگاه دیگران درباره شان تغییر کند به قدری که یادشان می رود از بازی لذت ببرند.
توقع هایی که کامل گرا از خودش دارد؟
- من نباید عیب و نقصی داشته باشم.
- نباید اشتباهی مرتکب شوم یا شکست بخورم.
- در اجتماع باید همه مرا دوست داشته باشند.
- اکثر افراد باید از من راضی باشند.
چگونه ضررهای کمال گرایی را بشناسیم؟
ممکن است ذهنیت کامل و بی نقص بودن هم از نظر روانی و هم جسمی به ما آسیب هایی وارد کند. از نشانه های روانی آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اضطراب
- اهمال کاری
- نشخوار فکری
- افسردگی
- فرسودگی
هم چنین می توان باعث بیماری های روان تنی شود:
- اضافه وزن
- ضعف سیستم ایمنی
- دیابت
- فشارخون
فرد کامل گرا حتی اگر این نشانه ها رو در خودش ببیند به خود فرصت تجدید قوا نمی دهد.
در نتیجه:
افرادی که در تله کامل گرایی می افتند برای آرزوها و اهدافشان از قدم های کوچک شروع نمی کنند و احساس ناکامی دارند. خبر خوب اینکه اگر هوشمندانه به خودمان توجه کنیم و حواسمان به نشانه ها باشد با راهکارهایی کاربردی می توانیم رشد کنیم و روابط شغلی و عاطفی خود را بهبود ببخشیم.
درسنامه:
- اپیزود اول: تله کمالگرایی چیست؟
- اپیزود دوم: هفت راهکار مقابله با کمالگرایی
- اپیزود سوم: چگونه کمالگرا نباشیم؟
- اپیزود چهارم: کمالگرای مضطرب
- اپیزود پنجم: تعیین ارزشهای زندگی (مقابله با کمالگرایی)
- اپیزود ششم: چگونه تغییر کنیم؟
- اپیزود هفتم: هفت راهکار مقابله با اهمالکاری
- اپیزود هشتم: هفت راهکار برای بازگشت به مسیر
You must log in and have started this دوره to submit a review.